Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
   Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου


 

 

 
Προσωπικά Στοιχεία
Εθνικότητα: Ελληνική
Θέση:
 • Καθηγητής Μεταλλογνωσίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών Ε.Μ.Π.
 • Διευθυντής Εργαστηρίου Μεταλλογνωσίας και Επιστημονικός
 • Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας του Ε.Μ.Π.
 • Τέως Διευθυντής του Τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών
 • Τέως Πρόεδρος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. επί τετραετία και Μέλος της Συγκλήτου επί εξαετία.
Διεύθυνση Εργασίας:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,
Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου,
15780, Αθήνα.
Τηλέφωνα: +30210- 7722184,  FAX +30210-7722119.
e-mail: gpapadimitriou@metal.ntua.gr, mmmsgp@central.ntua.gr

Διεύθυνση Κατοικίας:

Χρυσανθέμων 12, Λυκόβρυση,
14 123, Αθήνα
Τηλέφωνο: 30210-2821 321

Ημ. - Τόπος Γέννησης:

2 Φεβρουαρίου 1942, Αργαλαστή Μαγνησίας.

Οικογενειακή Κατάσταση:

Παντρεμένος με τρία παιδιά.

Ξένες Γλώσσες:

Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά.

 

 

Διπλώματα και Τίτλοι
1966:

Διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.

1970:

Δίπλωμα Σπουδών Εμβάθυνσης στην Ανόργανη Χημεία και Μεταλλουργία, Ecole des Mines του Πανεπιστημίου του Νανσύ (DEA Chimie Minerale-Metallurgie, Ecole des Mines-Univ. de Nancy).

1973:

Doctorat d'Etat es Sc. Physiques. Ecole des Mines του Πανεπιστημίου του Νανσύ, Γαλλία.

 

 

Επιστημονικές και Επαγγελματικές Δραστηριότητες
1970-1973: Διδασκαλία μαθημάτων Φυσικής, Μαθηματικών και Υλικών  στο University Center for Adults, CUCES, Nancy-Γαλλία.
1973-1976:

Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) Συγκροτήματος Σκαλιστήρη.

1976-1982:

Διδάκτωρ Επιμελητής στο ΕΜΠ με εντολή διδασκαλίας.

1982-1986:

Διαδοχικά Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής

1986:

Ανοικτή Εκλογή ως Αναπληρωτής καθηγητής στην τακτική θέση (πρώην Έδρα) Μεταλλογνωσίας του ΕΜΠ.

1991:

Εξέλιξη στη βαθμίδα Καθηγητή Μεταλλογνωσίας, Ε.Μ.Π.

1987: Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Lille, Γαλλία
 
 • Έχει συνεργασθεί με βιομηχανίες, εργαστήρια και Πανεπιστήμια στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Αγγλία, Ιταλία), τις USA (Μιννεάπολις, Σικάγο) και τον Καναδά (Μόντρεαλ).
 • Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές επιτροπές σχετικές με την εκπαίδευση και σε προγράμματα έρευνας και βιομηχανικής ανάπτυξης (Ιδιωτικά, κυβερνητικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
 • Συμμετείχε στην Επιτροπή Μελέτης Καθοδικής Προστασίας του Αγωγού Φυσικού Αερίου και στην Επιτροπή Σύνταξης Κανονισμού Τεχνολογίας Χαλύβων Οπλισμού Σκυροδέματος (Κ.Τ.Χ 2000 και 2006) του ΥΠΕΧΩΔΕ.
 • Μέλος της Επιτοπής του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη σύνταξη κανονισμού Τεχνολογίας Χαλύβων σκυροδέματος (ΚΤΧ 2000 και ΚΤΧ2006).
 • Διδασκαλία του μαθήματος «Τεχνολογικά Υλικά» στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών».
 • Διδασκαλία μαθημάτων στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμη και τεχνολογία Υλικών» και «Προστασία Μνημείων».
 • Ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλογνωσίας από το 1986, έχει δημιουργήσει εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και ένα σύγχρονο εργαστήριο Συγκολλήσεων και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του εργαστηρίου Μεταλλογνωσίας με εξοπλισμό αιχμής.
 • Από την ίδια θέση, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της «κατεύθυνσης Μεταλλουργίας και Υλικών» με νέο επιστημονικό προσωπικό (διεύρυνση του πεδίου στα Νέα Υλικά, Κεραμικά και Πυρίμαχα, Πολυμερή και Σύνθετα Υλικά και Ηλεκτρονικά Υλικά).
 

 

Διακρίσεις

Διακρίσεις από τον Ελληνικό Στρατό για επιστημονικές υπηρεσίες (Εύφημος Μνεία από το Α.Σ-ΣΥΠ και Ευαρέσκεια από το Χημείο Στρατού).

Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών κατά τη διάρκεια των 5 χρόνων προπτυχιακών σπουδών στο ΕΜΠ (1961-1966).

Υποτροφία από τη Γαλλική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των Μεταπτυχιακών σπουδών στη Γαλλία (1969-1972).

Χρηματοδότηση από DGRST – Γαλλία (Direction Generale de Recherche Scientifique et Technique) σε ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων υλικών (1973).

Αναγνώριση της προσφοράς του στην έρευνα των χαλύβων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε  (ΕΚΑΧ -2002)

Δύο βραβεία από την Ελληνική Εταιρεία Βιοϋλικών στην Ερευνητική του Ομάδα στο ΕΜΠ για τις καλύτερες δημοσιεύσεις του κλάδου σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Πρόεδρος της Ελληνικής Μεταλλουργικής Εταιρείας.

 

 

Εμπειρία Διοίκησης

Μέλος της Συγκλήτου του ΕΜΠ (1986-1992)

Διευθυντής του Τομέα Μεταλλ. και Τεχνολ. Υλικών (1986-88).

Πρόεδρος της Σχολής Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών (1988-92).

Διευθυντής Εργαστ. Μεταλλογνωσίας και Συγκολλήσεων (1986-)

Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Μεταπτυχ. Προγράμματος Σπουδών «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών» του Ε.Μ.Π.

Μέλος Συγκλητικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών
Μέλος Εκλεκτορικών Σωμάτων ΕΜΠ και Ελλην. Πανεπιστημίων.
 

 

Επιστημονικά Ενδιαφέροντα - Προηγούμενη Εμπειρία
 • Επιβλέπων Καθηγητής Υποψηφίων Διδακτόρων: 12 Διδακτορικά ολοκληρώθηκαν υπό την επίβλεψή του από το 1988 έως σήμερα (Κ.Τσάιμου, Μ. Βαρδαβούλιας, Ν. Κατηφόρης, Γ. Φούρλαρης, Ρ. Μαρίνη, Δ. Σκορδίλης, Α. Αmadi, Ι. Κορδάτος, Σπ. Ζηνέλης, Ελ. Μπούριθης, Ι. Νικολάου, M. Δαραμπάρα) και 5 Διδακτορικά ευρίσκονται σε εξέλιξη.
 • Επίβλεψη μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών (7) και προπτυχιακών διπλωματικών εργασιών (περισσότερες από 150).
 • Ερευνητικά Προγράμματα: Ευρωπαϊκά (Brite –Euram II and III), Διακρατικά, Εθνικά, Συνεργασίας με βιομηχανίες και παροχής υπηρεσιών.
 • Τομείς έρευνας: Μεταλλουργία, Φυσικές και Χημικές διεργασίες, Συγκολλήσεις, Μεταλλοτεχνία - Κονιομεταλλουργία - (Brite-Euram II), Μήτρες διέλασης αλουμινίου-ορειχάλκου (Brite-Euram III), Έρευνα και μελέτη της αρχαίας Τεχνολογίας και Μεταλλουργίας και συμμετοχή σε ανασκαφές των αρχαίων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων του Λαυρίου.

Εφαρμοσμένη Έρευνα

Περισσότερες από 300  εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης και τεχνικές μελέτες για την Ελληνική Βιομηχανία, Οργανισμούς, Κατασκευαστές και Ιδιώτες (αναγνώριση υλικών, αναλύσεις αστοχίας, διάβρωση και θραυστογραφία). Για παράδειγμα συνεργάστηκε με Σωληνουργεία Κορίνθου, Χαλυβουργία Θεσσαλίας, Δάριγκ,   Renault Γαλλίας και Ελλάδος, Διάφορα Ναυπηγεία, Ασφαλιστικές Εταιρείες και Νηογνώμονες, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΔΕΠ, ΔΕΠΑ, Επιχειρήσεις Ύδρευσης.

Δημοσιεύσεις

Περί τις 120 πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά περιοδικά και Πρακτικά Συνεδρίων με κριτές. Πολυάριθμα τεχνικά κείμενα σχετικά με συγκολλήσεις και μεταλλοτεχνία, άρθρα σε εφημερίδες και τεχνικά περιοδικά, διαλέξεις στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως προσκεκλημένος ομιλητής, Ομιλίες σε Επιστημονικές Ημερίδες, διδασκαλία σε σεμινάρια για την ενημέρωση των Μηχανικών του παραγωγικού και κατασκευαστικού τομέα.

 

 

Διδακτική Εμπειρία
 • 36 χρόνων συνολική διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Γαλλία (CUCES-Universite de Nancy), στο Πανεπιστήμιο της Lille (Γαλλία) και στο Ε.Μ.Π στη Μεταλλογνωσία, Μεταλλοτεχνία, Συγκολλήσεις των Μετάλλων.
 • Συμμετοχή σε σεμινάρια στα ίδια ως άνω θέματα.
 • Έχει εισαγάγει πρώτος στην Ελλάδα (από το 1976 και μετά) νέα μαθήματα Μεταλλοτεχνίας, Συγκολλήσεων, Μετασχηματισμού των φάσεων, Σχέσης Δομής και Μηχανικών Ιδιοτήτων.
 • Ειδικά στον χώρο των Συγκολλήσεων υπήρξε ο Επιμελητής του πρώτου Σεμιναρίου Συγκολλήσεων που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα (ΤΕΕ, στην Αθήνα το 1978 και στη Θεσσαλονίκη το 1979). Υπήρξε επίσης ο επιμελητής εκδόσεως του πρώτου επιστημονικού-τεχνικού περιοδικού περί Συγκολλήσεων που εκδόθηκε στην Ελλάδα με τίτλο «Συγκόλληση και Κοπή» το 1979-80. Έκτοτε έχει συνδιοργανώσει και συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια συγκολλήσεων. Στο ΕΜΠ οργάνωσε πλήρως εξοπλισμένο ερευνητικό εργαστήριο Συγκολλήσεων και μη καταστρεπτικών δοκιμών από το οποίο έχουν προκύψει πολυάριθμες δημοσιεύσεις, διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες και 4 διδακτορικά στον χώρο των συγκολλήσεων και επικαλύψεων.
 

 

Ερευνητικά Προγράμματα με Χρηματοδότηση

Επιστημονικός υπεύθυνος για το Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας στα  εξής ερευνητικά προγράμματα

 • Αλουμίνιο της Ελλάδος. «Μελέτη φαινομένων κατακρήμνισης και συσχετισμός με μηχανικές ιδιότητες», 1982-84.
 • Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα Υπουργείου Παιδείας. «Δημιουργία Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας- Αγορά ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Σάρωσης», 1990.
 • Διακρατικής Συνεργασίας με Γαλλία (Ecole Centrale de Paris). “Eπίδραση επιφανειακής κατεργασίας με laser CO2 στην αντοχή στην οξείδωση και φθορά από εκτριβή χρωμιούχων χαλύβων και χυτοσιδήρων». 1991-1993.
 • Brite-Euram II. «Optimization of sintered high speed steel type composite materials for tribological applications» Project No BE-8131, (Ecole Centrale de Lyon, University of Bradford, NTUA, Ecole des Mines de Paris, βιομηχανίες) 1994-1997.
 • Brite-Euram III. Multimaterial tooling for extrusion. Project No BE97-4729, (ADEX BV The Nederlands, Bodycote IMT NV Belgium, CERAM UK, Delft University of Technology The Netherlands, FITCO Metal Works SA and NTUA-Greece, 1999-2002
 • Χρηματοδότηση ΟΣΕ. «Διερεύνηση των αιτίων αστοχίας των κινητήρων Ντίζελ της MTU στις αμαξοστοιχίες ADTRANZ” Σε συνεργασία με Σχολή Μηχανολόγων, 2003-2005.
 • Χρηματοδότηση ΟΑΣΠ « Επισκευή και ενίσχυση κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα». Ως υποέργο σε θέματα ιδιοτήτων και συγκολλήσεων οπλισμού σκυροδέματος, σε συνεργασία με τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών  του Πανεπιστημίου Πατρών 2002-2003.
 • Χρηματοδότηση Χαλυβουργίας Θεσσαλίας ΑΒΕΕ. «Συμπεριφορά δομικών χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος μετά από παρατεταμένη θέρμανση (πυρκαϊά), 2003.
 • Πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης, συνεργασίας και υπηρεσιών στον τομέα των υλικών και των νέων τεχνολογιών (Χρηματοδότηση από διάφορες Βιομηχανίες από το 1982 σε εξέλιξη).
 

 

Κριτής Επιστημονικών Δημοσιεύσεων

Κριτής

 1. στα Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά: Ορυκτός Πλούτος, Τεχνικά Χρονικά και Μεταλλειολογικά-Μεταλλουργικά Χρονικά και
 2. στα Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά: Surface and Coatings Technology, Materials Research Bulletin, Applied Surface Science,  Materials Science and Engineering:A, Journal of Materials Science, Alloys and Compounds, Materials Letters.
 

 

Διεθνής Αναγνώριση
 • Περί τις 200 ετεροαναφορές στο δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο.
 • Έχει προσκληθεί και έχει δώσει διαλέξεις σε θέματα Μεταλλογνωσίας και Αρχαιομεταλλουργίας στο Πανεπιστήμιο της Λίλλης (Γαλλία) και στην Ecole des Mines de Paris.
 • Υπήρξε μέλος εξεταστικών Επιτροπών διδακτορικών στην Ecole Centrale de Lyon (πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής), στην Ecole des Mines de Paris και στο Πανεπιστήμιο της Λίλλης.
 • Υπήρξε μέλος εκλεκτορικού σώματος και εισηγητής (Rapporteur) για κρίση καθηγεσίας (habilitation) στο πανεπιστήμιο της Λίλλης.
 • Υπήρξε κριτής και εισηγητής ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων στις Βρυξέλλες (European Commission Directorate G Industrial Technologies, 2003).
 

 

Πατέντες
 • G. PAPADIMITRIOU
  Enrichment of low nickel laterites in metallic values through mineral processing.
  Greek Ministry of Commerce, patent Number AA 56587/76.

 

 

Πανεπιστημιακά Συγγράμματα
 • GEORGE PAPADIMITRIOU
  Special Topics in Physical Metallurgy: a) Dislocations and Mechanical properties of Metals and b) Phase Transformations in Metals and Alloys (in Greek).
  pp 41, Student Editions of the NTUA, Athens 1985.

 • GEORGE PAPADIMITRIOU
  Physical Metallurgy 1 (in Greek)
  pp. 210, Student Editions of the NTUA, Athens 1989

 • GEORGE PAPADIMITRIOU
  Metal Forming, Theory and Technology (in Greek)
  pp. 320, Student Editions of the NTUA, Athens 1990

 • GEORGE PAPADIMITRIOU
  Introduction to the Metallurgy, Technology and Control of Welded Joints in Metals (in Greek)
  pp. 220, Student Editions of the NTUA, Athens 1990

 • GEORGE PAPADIMITRIOU
  Elements of Physical Metallurgy (in Greek)
  pp. 312, Student Editions of the NTUA, Athens 1993

 • GEORGE PAPADIMITRIOU
  Physical Metallurgy 2 (in Greek)
  pp. 220, Student Editions of the NTUA, Athens 1993

 • V.J.PAPAZOGLOU, G.D.PAPADIMITRIOU
  Science and Technology of Welding (in Greek)
  Pp 220. Student Editions of the NTUA, Athens 1994

 • GEORGE PAPADIMITRIOU
  Physical Metallurgy of Iron and Steel (in Greek)
  pp. 144, Student Editions of the NTUA, Athens 2000

 


old-2017.metal.ntua.gr