old-2017.metal.ntua.gr

Καλώς ήλθατε στη Σχολή

Αγαπητοί σπουδαστές και σπουδάστριες,

Συγχαρητήρια για την επιτυχία σας στη Σχολή μας! Με τη μάχη που δώσατε, πολλές φορές εξουθενωτική, κερδίσατε την ευκαιρία να ανοίξει μια νέα σελίδα στη ζωή σας.  Κρατήστε από τη σκληρή αυτή εμπειρία σας όχι μόνο το «μάθημα»  ότι τίποτε στη ζωή δεν είναι εύκολο για τους πολλούς, αλλά και την αισιόδοξη πλευρά ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, σε όποιον αγωνίζεται σκληρά, «με λογισμό και μ’ όνειρο».

Καλωσορίσατε, όχι μόνο σε μια Σχολή αλλά και σε ένα κλάδο που η ιστορία του ταυτίζεται με την ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη. Και στο μακρινό «τότε», και στο δυναμικό «σήμερα» και στο συναρπαστικό «αύριο», ένα είναι το δεδομένο: ο άνθρωπος για να ζήσει και να αναπτυχθεί χρειάζεται πρώτες ύλες. Τεράστιες ποσότητες. Όλο και περισσότερες. Ο κλάδος και η  Σχολή μας γεννήθηκαν και αναπτύσσονται για να καλύψουν αυτόν τον πρώτο «κρίκο», από τον οποίο εκκινεί κάθε παραγωγική αλυσίδα, είτε αυτή παράγει είδη πρώτης ανάγκης είτε εξελιγμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Πολλές φορές η αλυσίδα αυτή είναι μακριά, με αποτέλεσμα ο πρώτος κρίκος να μην είναι καλά ορατός. Αλλά ποτέ δεν παύει να υπάρχει, ποτέ δε χάνει τη θεμελιώδη σημασία του.

Στη Σχολή θα μάθετε πως εντοπίζονται, αξιολογούνται και εξορύσσονται οι χρήσιμες πρώτες ύλες, είτε για την παραγωγή προϊόντων (μεταλλεύματα και βιομηχανικά ορυκτά) είτε για την παραγωγή ενέργειας (λιγνίτης, πετρέλαιο κλπ).  Αλλά σχεδόν ποτέ αυτές δεν είναι έτοιμες για χρήση, όπως έχουν εξορυχτεί. Είναι απαραίτητη μια δεύτερη επεξεργασία μετατροπής τους. Είτε αλλάζοντας τις φυσικές τους ιδιότητες (εμπλουτισμός), είτε επιδρώντας χημικά πάνω τους (μεταλλουργία).  Στη συνέχεια, άλλες διαδικασίες αναβαθμίζουν σημαντικά τις ιδιότητες των μεταλλικών υλικών (παραγωγή κραμάτων, μορφοποίηση) ή παράγουν νέα υλικά (κεραμικά, γυαλί, πολυμερή και ηλεκτρονικά υλικά). Επίσης, το γεγονός ότι είμαστε «οι μηχανικοί της γης» περισσότερο από κάθε άλλη ειδίκευση μηχανικού  - γι αυτό εξάλλου χτίζουμε ένα γερό υπόβαθρο στις γεωλογικές επιστήμες-, μας έδωσε τη γνώση και την εξειδίκευση σε θέματα γεωτεχνολογίας, όπως οι κατασκευές του μετρό, οι σήραγγες, οι θεμελιώσεις, τα εκρηκτικά κ.α. Τέλος, μιας που η δουλειά μας συνιστά  μια βαριά βιομηχανική δραστηριότητα, στη Σχολή σπουδάζουμε αναλυτικά και σε βάθος την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με στόχο την «ειρηνική συνύπαρξη»  με τις τοπικές κοινωνίες  και την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή του κλάδου μας.

Η Σχολή μας έχει συνδεθεί με όλα τα μεγάλα βήματα προόδου της ελληνικής κοινωνίας, όπως η παραγωγή φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος από εγχώριες πρώτες ύλες ή η εγχώρια καθετοποίηση της παραγωγής. Γνωρίζω ότι στο έδαφος της σημερινής βαθιάς κρίσης που αποδομεί τα πάντα, τα λόγια αυτά ίσως ακούγονται σαν ιστορίες για «περασμένα μεγαλεία». Δεν είναι έτσι. Η χώρα μας πέρασε και άλλες δύσκολες στιγμές , ίσως και δυσκολότερες. Για να σταθεί στα πόδια της πάντα επέστρεφε στην αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, και ένα από αυτά είναι σίγουρα ο ορυκτός της πλούτος. Το κατάφερνε τελικά όταν φρέσκιες ιδέες ενώνονταν με το δυναμισμό αλλά και την τεχνολογική επάρκεια των νέων ανθρώπων. Γι αυτό προσδοκούμε από εσάς πολλά.

Αυτά είναι λίγα λόγια για το περιεχόμενο της Σχολής. Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν στη Σχολή δεκάδες άλλες παραλλαγές του βασικού αντικειμένου. Από τις συγκολλήσεις, έναν κρίσιμο τομέα  για πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες, μέχρι τη γεμολογία (την επιστήμη των πολύτιμων λίθων), την πλανητική γεωλογία και την εικονική πραγματικότητα κόσμων που σήμερα δεν υπάρχουν. Κάποια από αυτές θα ταιριάξει στα ταλέντα σας και σε αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Οπότε, εξερευνήστε την!

Η Σχολή μας είμαι μια μικρή, «οικογενειακή» Σχολή. Το θεωρούμε ένα από τα μεγάλα μας προτερήματα. Τα αχανή αμφιθέατρα και οι απρόσωπες σχέσεις διδασκόντων – διδασκομένων δεν είναι η δική μας πραγματικότητα. Σε μας, η διαδικασία της γνώσης έχει έντονα στοιχεία συμμετοχής και αλληλεπίδρασης. Προσπαθούμε  να μην εκπίπτει σε μια άνευρη, «σχολικού τύπου» διαδικασία. Φιλοδοξούμε  να είναι όχι μόνο  ωφέλιμη αλλά και ελκυστική, συναρπαστική.  Κρατάμε σχέσεις με τους απόφοιτούς μας, και η επαγγελματική αποκατάστασή τους είναι πάντα στα κεντρικά ενδιαφέροντα της Σχολής.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, ξανά στη Σχολή μας και σας εύχομαι, από καρδιάς, μια πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες σπουδαστική ζωή!

Ο Κοσμήτορας
Δ. Καλιαμπάκος, Καθηγητής

© 2019 ΕΜΠ, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών :: School of Mining and Metallurgical Engineering